header photo

STALL RAGGALITA

I balanse og bevegelse

Plan for kursene

OVERORDNA MÅL FOR HESTEKURS:  FELLESSKAP MED DYR OG BEVEGELSESGLEDE!

Hestekurs 

Konkret målsetting/plan for nybegynnere

Få grunnleggende kunnskap om

 1. Omgang med hestene i stallen, påtaking av grime, leiing/lede hesten for hånd, oppstilling
 2. Av- og påsaling, oppsitting og avstigning
 3. de 3 hjelperne --> starte, stoppe og styre ved hjelp av setet, sjenkler og tøyler.
 4. hva som er en sunn og god kroppsholdning / lodrett sits og balansetrening
 5. Samspill med hesten hjelp av våre bevegelser og kroppsspråk. Gjensidig tillit og respekt.

Metoder

På våre ridekurs bruker vi mange lystbetonte virkemidler

 • Sang og rytme for å kjenne takt, samt klare å slappe av på hesteryggen.
 • Leker, som «Kongen befaler» og «grønt lys». 
 • Balanseøvelser gjennom «Jorda rundt» og turn på hesteryggen
 • Samarbeid og hjelpe hverandre til å løse oppgaver som blir gitt

Hestekurs

Målsetting for lett øvede

 

Fra før av kan elevene grunnleggende stell, rekkefølge på børster og av- og påsaling.

 

 1. Få en grunnleggende kunnskap om hest, vise hensyn og utforske videre samspill med hesten.
 2. Leie og lede hest, kjenne til grunnleggende kroppsspråk som vi både utstråler og som vi bruker bevisst, samt kunne lese noe av hestens viktigste kroppsspråk.
 3. Grunnleggende hjelpere. Sete, sjenkel, tøyle. Få en introduksjon til framaddrivende, forholdende, ledende og vendende hjelpere - både fra salen og fra bakken.
 4. Ridebanens veier. Vende diagonalt, storvoltene, bytte om storvolte, vende halvt igjennom, serpentiner, midtlinje, 10-20 m. volter og volte tilbake.
 5. Gangarter. Skritt, trav, gallopp. Fokus på medfølgende sete. Bl.a. ved å bli longert.
 6. Oppøve balanse og stabilitet, smidighet og styrke.
 7. Lett sits, balansesits/stå lett i salen.

 

Gjennom alt vi gjør med hestene vil vi ha fokus på hvorfor vi gjør som vi gjør, hvorfor vi vil lære å ri på en mildest mulig måte og hvorfor vi trenger å vise hesten respekt ved å oppøve fokus, og konsentrasjon og koordinasjon, samt ha en god plan under omgang med hestene.


Samspill med hest

Målsetting for øvede ryttere

Deltakerne skal ha fått en lett introduksjon til:

 1. Bein/Bakkekontakt/Jording - Grunnleggende sete og sjenkelbruk. Fokus på å styre bakpart - gjøre fordelsvendinger --> Flytte bakpart rundt forpart. Hesten bærer mye «vekt» på forpart som skal stå i ro, men fokus for denne øvelsen er å kjenne at vi med våre bein kan flytte hestens bakbein. En fin øvelse både for hest og rytter for å lære seg å kontrollere kroppsdelene adskilt også. I all arbeid med bein/bakkekontakt/jording har vi med oss en energi som gjerne driver oss framover under alle øvelser.
 2. Overkropp/Skuldre/Klar tanke/Blikk/Fokus - Grunnleggende bruk av sete med hofter + avspente skuldre som forlenges ned mot albue og derifra går som en strikk mot hestens munn. En god og tillitsfull kontakt mellom hest og rytter. Fokus på å styre forpart, gjøre bakdelsvendinger (flytte forparten rundt hestens bakpart).
 3. Bekkenets stilling og innvirkning - Sitteknuter i salen som peker rett ned. Hvordan vi innvirker med setet, rir volter og vendinger med hele bekkenet, hofter og nedre del av rygg/mage i fokus, hvorpå bein og armer «følger naturlig med». Rideveier: Volter, serpentiner, vende diagonalt
 4. «En klar tanke og tilstedeværelse» - I alt vi gjør med hesten trenger vi tilstedeværelse og en god plan. Uten dette vil hesten kunne kjenne oss som vinglete eller ikke kjenne et «sug» mot hva vi har lyst å gjøre sammen med den. Et fokusert, men mildt blikk og en god plan for ridningen vil få fokus igjennom disse gangene.
 5. Bakkearbeid: Stilning og bøyning. Lære dette fra bakken med hest som har kapsun eller hodelag på. Stilning: Se nesebor, skjer i atlas/øverste ledd i nakken. Bøyning: Grad 1: få hesten til å strekke hals og hode inn, ned og frem i volten (under ridning: «Bøye seg rundt innvendig skjenkel»).  Grad 2: Hesten strekker seg t il utvendige hjelpere (tøyle) - Dette ber vi om KUN når den er myk og smidig/sterk nok :)

Framgangsmåter

 • 7 ganger/uker: Innøve en bevissthet om det vi trenger for å nå målsettingen, samspill med hesten. Ridetime med fokus på sjenkler, 4-punkt under foten og fjærende, lange bein, en lang og sterk rygg og et senter for energi, og for sentrering i form av sunn holdning. Blikk og fokus med bomarbeide, samt 1 time med lette hinder. Arabersits/lett sits. 1 time med teori, trampolinearbeid og balansesetet/Human Tool samt 1 time med bakkearbeid med hesten. Noe oppvarming før ridetimene med enkle yogaøvelser/oppvarming. 1 time med turridning. Om ønskelig gjennomfører vi også en time med kjøring;hest og vogn.

 

Med forbehold om endringer og værforbehold, hestenes dagsform, samt deltakernes ønsker.