header photo

STALL RAGGALITA

I balanse og bevegelse

Styrketrening av hest

Hva er målet med dressur? Det er styrketrening, det er smidighetstrening, det er en lydig hest som også kan være i stand til å gjøre det vi spør den om alt ettersom hvor godt den er trent.


Vi ønsker en balansert, sterk, og smidig hest som bruker riktig muskelgruppe. Det er det samme med oss mennesker, vi ønsker å kunne bruke kroppen vår på riktig måte, være balansert, sterk og også smidig. Hos hesten er det også samme som oss, vi ønsker at den skal bruke kjernemuskulaturen. "Rumpe, mage, rygg". Samme som hos oss.

Å styrke muskler kan ta ganske kort tid. Å styrke sener kan ta ganske lang tid. Det er snakk om forskjellen mellom måneder for å styrke muskler, og år for å styrke ledd. Det betyr at du kan ikke trene en hest på en liten måned eller to og tenke at den har bygd muskler, så nå kan den prestere høyt og lavt. Skynd deg langsomt og vit at hele hesten er klar for det du spør om, ikke bare at musklene er på plass.
Mange rir og krever av hesten tilogmed når ikke MUSKLENE er på plass. 
Hvordan ser man om hesten er godt trent? Det er forholdsvis enkelt å kunne se om hesten er trent for å kunne gjøre dressurøvelser som krever styrke. Har hesten en god overlinje, så ja, da kan den nok klare en del. Har hesten muskelsvinn bak mankeparti, "trekantmuskelen" i halsen er ikke tilstede, den har søkk nedenfor hoftebeina, ja, da kan man gjennomskue hvor godt en hest EGENTLIG bruker kroppen sin, kan man ikke? Den kan kanskje gjøre øvelser vi ber om, men gjør den det ved hjelp av de riktige musklene som styrker den for videre arbeid? 
Alexandra Myhren har mange gode poeng som hun også klarer å få fram gjennom å demonstrere. Det er stor forskjell på et menneske som subber beina i bakken, og en som går med styrke og "løfter beina" i en flott holdning. Det er det samme med hesten. 
Går hesten din og subber med beina, eller løfter den beina når den går? Det finnes nok av førstnevnte, både av oss folk og av hester.

Forskjellen mellom disse to er skyvekraft og bærekraft. 
Også disse to forskjellene vises på musklene til hestens kropp, hvilke muskler er størst? Hvis hesten "subber beina" og kommer seg fram ved hjelp av skyvekraft, så belaster den forparten desto mer. Om den løfter bakbeina sine og plasserer de ned i bakken ved hjelp av balanserte, bærende steg, vil det belaste forparten mye mindre og motoren bak får jobbe. Energi bak, rett og slett!

Mer info kommer snart. Biomekanikk er spennende!