header photo

STALL RAGGALITA

I balanse og bevegelse

Hva er sentrert ridning?

 

 SENTRERT RIDNING - En kroppsbevisst tilnærming til ridningen.


Sentrert Ridning (CR) er utviklet av Sally Swift, og svarer på spørsmålet "Hvordan" når din instruktør sier hva du skal gjøre for å kommunisere med din hest. Den kan gi nye perspektiv både til ridningen og hverdagen som sådan, og handler om å finne kroppsbevissthet for å bevege seg på en best mulig måte.

HVORDAN VIRKER DET?

Mange mennesker bruker kroppen sin på en ugunstig måte. Uvaner eller gamle mønstre kan føles normalt og naturlig, selvom du beveger deg på en måte som gjør deg støl, skeiv eller i ubalanse. Selvsagt føler og reagerer din hest på hvordan du bruker din kropp, og sentrert ridning er en metoder basert på at rytterens kropp og bevegelser er vel så viktige som hestens.

Sentrert Ridning hjelper deg til å se mulighetene i kroppen din. Til å finne en indre balanse, ro og kontroll som muliggjør større frihet, mer smidighet og evne til koordinasjon; din hest vil svare med bedre balanse, form og fremadbydning. Du og din hest blir i ett, og kan til sammen nyte en åpen kommunikasjon og letthet i bevegelsene.

HVILKE ER DE GRUNNLEGGENDE TEKNIKKENE I SENTRERT RIDNING?

MYKE ØYNE tillater et større synsfelt og øker bevisstheten om din og hestens kropp. Myke øyne skaper mindre spenning, lettere og friere bevegelser hos hest og rytter.

Å PUSTE hensiktsmessig minsker spenning, tretthet, senker tyngdepunktet, engasjerer den indre muskulaturen og hjelper din hest til å få ro og til å bli mer oppmerksom. 

SENTRERING tar deg til ditt sentrum for kontroll og energi, noe som gjør din sits stødig og dyp. Sentreringsteknikker kan hjelpe deg å oppnå den myke kraft og et tydeligere fokus.

BYGGEKLOSSENE retter opp din kropp og gir en ærlig og sikker balanse over din hests tyngdepunkt, hvilket gjør det mulig for deg å sitte balansert fra hæl til hode, samtidig som du følger hestens bevegelser mykt og behagelig.

JORDING/BAKKEKONTAKT leder til bedre balanse, sikkerhet og stabilitet gjennom mer bevissthet om samspillet med din hest og med bakken gjennom dine sitteben og føtter.


HVORDAN LÆRER MAN SENTRERT RIDNING?

Sentrert Ridning brukes både til hest og på bakken uten hest. De øvelser som brukes er utviklet for å lære deg anatomi og funksjon, hvordan menneskekroppen arbeider og virker sammen med hestens bevegelser og balanse. Øvelser fra Alexander-teknikken, Tai Chi og andre disipliner hjelper til å utdanne hjernen og kroppen til en høyere grad av balanse og integritet, særlig når det gjelder holdning og bevegelser.  Alt arbeid har du praktisk bruk for innenfor din gren av ridning og for å løse ride- og treningsproblem.  

HVEM HAR NYTTE AV SENTRERT RIDNING?

Sentrert Ridning hjelper ryttere å oppnå sitt eget og sin hests beste potensiale, tar vekk redsel, tvang og unødvendige spenninger og hjelper ryttere til å skjønne hvordan de skal bruke sin kropp bedre. Sentrert Ridning kan brukes på alle former av arbeid med hester og for alle typer av hester og ryttere.

Metodene i Sentrert Ridning er blitt brukt av ryttere, instruktører og trenere på alle nivåer – fra nybegynnere og turryttere, til deltakere i Olympiske leker. Sentrert Ridning blir også brukt innen terapeutisk ridning og har hjulpet mange ryttere til at fortsette å ri til tross for gamle skader eller kroniske sykdommer. Men fremfor alt så er Sentrert Ridning fascinerende og morsomt!


OM INSTRUKTØRER I SENTRERT RIDNING OG ORGANISASJONEN:

Sentrert Ridning ble utviklet av forfatteren (bestsellers) Sally Swift i USA. I dag læres det ut av SR-instruktører over hele verden. SR instruktører blir godkjente ved å følge instruktørskursen for nivå 1 i Sentrert Ridning. Det finnes 4 instruktørsnivåer og oppgradering skjer gjennom regelmessig deltakelse i oppdateringskurser.

En Sentrert-ridning instruktør, på ethvert nivå:

 
 -   
Er en trygg, kompetent og etisk rideinstruktør som opprettholder CR´s "Code of Conduct" og representerer Sentrert Ridning bra på
 hans / hennes nivå 
 -  Er kjent med det grunnleggende i CR og grunnleggende CR teknikker og begreper (har lest Sentrert Ridning 1 og Sentrert Ridning 2)
-    Kjenner og kan bruke grunnleggende Centered Riding kroppsarbeid, inkludert balanse og vektjusteringer, og er kjent med Sally Swifts metoder og bodywork/kroppsarbeid.
-    
Demonstrerer og tilrettelegger for CR-prinsipper og bruk i hans / hennes egen ridning, bruk av selvet, kroppsbruk/bevissthet og undervisning tilpasset hans / hennes nivå.

-  
Har en fungerende kunnskap passende til hans / hennes nivå og disiplin av
        Riding, undervisning og horsemanship teori
        Hestens og
 menneskets biomekanikk
        Prosessen med å trene hest og rytter
       
Bruker sentrert ridning metoder for å fremme opplæring av hester og ryttere.Ragnhild ble i juli 2012 CR-instruktør nivå 1. Er du interessert i å få en treningstime med henne enten til hest, eller fra bakken, så reiser hun rundt til staller med nok interesserte, eller du kan leie hennes hester og få instruksjon på Stall Raggalita.


PRISER f.o.m januar 2013:

Privatundervisning 350 kr. for 40 minutt. Avskritting skjer etter timen (altså hesten ris lengre). Oppskritting/oppvarming kan gjerne gjøres sammen med instruktør for å åpne opp i hofteledd, sentrere seg, finne fokus og varme egen kropp opp sammen med hesten).

Privatundervisning 250 kr. for 30 minutt.  Avskritting skjer etter timen. Oppskritting/oppvarming kan gjerne gjøres sammen med instruktør for å åpne opp i hofteledd, sentrere seg, finne fokus og varme egen kropp opp sammen med hesten). 

-Det viser seg ofte at en effektiv halvtime kan være mer motiverende for både hest og rytter, en lengre ridetimer med å lære/øve på.

Gruppeundervisning 250 kr. for en hel time eller 150 kr. for 30 min. 2 stk. sammen på time.

Ved avtale om klippekort-løsning reduserer prisen med 50 kr. hver gang (min. 6 økter).