header photo

STALL RAGGALITA

I balanse og bevegelse

Ragnhild og co

 

"Bak enhver framgangsrik stall står det gjerne en ivrig hestejente,

men også en knippe mannfolk som kan bygge stall og kjøre maskiner."

Familien Nestun eier og driver Stall Raggalita. Vi er en familie på 5, hvor mammaen i huset i 2008 fikk drømmen sin oppfyllt med både stall, ridebane og et lite hestehold. Ragnhild steller og styrer med hestene, mens Daniel er som "stallmesteren" å regne, bygger stall og kjører hjullaster. Han hadde ikke kjennskap til hest før han traff sin hestegale kone, og syns at hestene er best på fjellet og bak vogn. Vi har 3 søte små barn, ved navn Leonard, Karla og Hermine. Kun 1 måned etter at Ragnhild hadde etablert bedriften, fant hun ut at hun ventet nr. 3, og aktiviteten var laber fram til 2012. Nå er vi igang igjen!

familien Nestun


Initiativtakeren Ragnhild alias "Raggalita"


Er 26 år og i utgangspunktet utdannet fra Høyskolen i Oslo og Universitetet i Bergen i internasjonale studier og spansk språk. Jeg har drevet med hest halve livet på hobbybasis, jeg fikk min første hest som konfirmant. Mitt ønske er at flere skal få oppleve hva hesten har å tilby som et middel til glede og bedre fysisk, psykisk og sosial helse. Jeg har vokst opp i et hjem som har vært både besøkshjem, beredskapshjem, avlastningshjem og fosterhjem, og har en iboende interesse for å kunne arbeide med barn og ungdom. I tillegg har jeg vært ansatt i en barne- og ungdomsorganisasjon med ansvarsområder som ledertrening, konfirmantopplegg og ungdomsleirer. I forkant av denne stillingen arbeidet jeg ett år som miljøarbeider på en folkehøgskole i Akershus, og har også vært vikar både på ungdomsskoletrinnet såvel som på folkehøgskolen. Jeg liker å være effektiv og tok min 3-årige bachelorgrad på 2 år, har etablert familie og ønsker nå å etablere et godt og voksende tilbud i Tromsø kommune!

Jeg har sett hvordan hesten ivaretar behov vi mennesker har etter tilhørighet, å bli sett og respektert for den vi er, fysisk aktivitet, vårt behov for å være nyttig, mestring og nærhet til dyr og natur.

Jeg har alltid vært opptatt av å lære mest mulig om hest og hestehold. Det er viktig for meg å føle at jeg har et etisk riktig hestehold som ivaretar hestenes naturlige behov, og at jeg opparbeider meg mest mulig kunnskap om hvordan få et best mulig forhold til disse firbente dyrene i min omgang med dem både fra bakken, salen eller vogna. Det meste jeg gjør hva gjelder hest og stall, ønsker jeg å kunne begrunne fordi jeg har tatt bevisste valg til hvorfor jeg velger å ha hestehold på den ene eller den andre måten. Jeg har opp igjennom tiden blitt introdusert til mange forskjellige måter å drive med hest på, og står godt planta med måten jeg håndterer og holder hestene på Stall Raggalita. De fleste kommenterer våre harmoniske og rolige hester, noe jeg tror kommer av at de har det godt! Hestene er en stor og viktig del av mitt liv, tankevirksomhet og generelle velvære! I 2012 har jeg utdannet meg til sentrert ridning instruktør nivå 1, via organisasjonen Centered Riding. Ikke bare er hestens anatomi og biomekanikk viktig for meg, men jeg syns det er vel så spennende med hvordan vi mennesker er "satt sammen". At vi stabler kroppen vår rett så vår støtdempende funksjoner får virke, at vi ivaretar kjernemuskulatur og har en sunn kropp og en sunn holdning. Jeg har tatt litt timer innen Feldenkrais, yoga og er ivrig etter å lære videre innen slike disipliner. I tillegg prøver jeg å tilegne meg så mye kunnskap som m
ulig om barfothøver og generell god helse og velvære for hesten!


Jeg har vært på kjempegode kurs som har gitt meg mye god lærdom på veien, disse er blant annet:

 

 • Sertifisert sentrert ridning instruktør level 1, kurset hos Lotta Månsson-Söderstrøm, Sverige, juli 2012.
 • Kurs i biomekanikk, og yogateknikker på hesteryggen med Alexandra Myhren m.fl. juli 2012.

 


• Ledelse av barn og unge trinn 1 med Eli Mellem på Norsk Hestesenter,  Starum, februar 2010.

• Innkjøring av hest, Nordnorsk hestesenter, Olsborg, februar 2010.

• Kurs i hestehold med avsluttende eksamen i Hestekunnskap, i regi av Norsk Hestefagskole, Starum

   mars 2010.

•  Handikapleder trinn 1, 2 og 3 med fysioterapeut Mary Best Granly, mars, april og juni 2010.

•  Grønt kort kurs/Rideknapp grad V, Tromsø rideskole, april 2010.

•  Ledelse av barn og unge, trinn 2 med Eli Mellem, april 2010.

•  Trening av terapihest med Nina Wiger, mai 2010. 

•  Natural Horsemanship, kurs arrangert av Ragnhild med instruktør Ole A. Johansen, juni 2010.

 • YOGA KURS, avspenningskurs med Gunnhilde Dibakwane, januar 2012.
 • Kurs i kjøring av hest med Olaf Nyby, Nordnorsk Hestesenter, februar 2012 + september 2012.
 • Kurs i hovpleie ved Norsk Hovtrimmerskole, Asker, februar 2012.
 • Kurs i hovpleie med Cheryl Henderson, Asker, april 2012.
 • Kurs i hovslagerfaget med Bjørn Langstrand, Nordreisa, oktober 2008.

Diverse helgekurs og ukeskurs innenfor disipliner som ridekunst / dressur og bakkearbeide, med Elin Sørensen, Alexandra Myhren m.fl. 2008-2012.

 

Etableringsopplæring: 

 • Skal/Skal ikke - Avklaringskurs med Innovasjon Norge og Tove Forså m.fl. 
 • 10 studiepoeng økonomi på Høyskolen i Tromsø, hvor etablering av bedrift var del av pensum.  
 • Norsk Hovtrimmeskole, delvis med på opplegg for å kunne ta hovpleie av egne hester, samt at kurset fokuserer også på kundebehandling og det å drive virksomhet.
 • Deltar pr. dags dato på Kvinnovasjon Troms 2012. Navn på rådgiver/konsulent: Lana Berglund, Senja Næringshage.


Flere hjelpsomme mannfolk må nevnes under "Om oss", disse er min bror og min far. Arnfinn Stenersen eier og er daglig leder for Stenersen AS, han eier også området til Stall Raggalita, han har alltid lagt til rette for at det skal være hestedrift midt i kjernen av Kaldfjord.

Erlend Stenersen er Ragnhilds bror. Han har lang erfaring i maskinarbeid og vaktmesteroppgaver i tillegg til hengerkjøring/lasting. Har tatt innkjøringskurs sammen med Ragnhild på Nord-Norsk hestesenter.

Uten mannfolka på stallen hadde ikke Stall Raggalita eksistert, hestene hadde ikke engang hatt noe hjem verken i form av boltreplass eller stall.