header photo

STALL RAGGALITA

I balanse og bevegelse

Hesten i sitt ESS


Hestens fem "S-egenskaper":

STALL - SAMARBEID - SAMVÆR - SPENNING - SUNNHET


STALL: Stallen er en arena som oppfordrer til utendørs aktivitet og bevegelse. Vi finner tilbake til "bonden" i oss for å tilrettelegge hestenes hjem best mulig. 

SAMARBEID: Én holder, én børster, én rir og én leier. Fordeling av oppgaver på stallen og samholdet i dette fremmer sosial kompetanse. I tillegg må en lære seg å samarbeide med et dyr som ikke kan snakke verbalt, noe som ofte kan være god tålmodighetstrening. Samarbeidet går altså to veier - i mellom mennesker på stallen og mellom menneske og hest.

SAMVÆR: Hesten tilbyr et unikt samvær. Du er ikke alene, men du kan være med deg selv på en helt egen måte i samvær med hesten.


SPENNING: Hvem tør påstå at et dyr på mange HUNDRE kilo ikke gir spenning når vi omgås med det? Isæ når vi for eksempel gallopperer i høy hastighet (visste du at en hest kan løpe i opptil 60 km i timen?) Eller når vi snørekjører bak den med rulleskøyter på, eller kanskje ski? Eller når vi får hesten til å hoppe over et hinder mens vi sitter oppå? Eller når vi turner på hesteryggen! Dette fremmer igjen mestring når vi klarer det! For noen kan det være et stort spenningsmoment det å leie en hest. Eller for noen, det å komme seg oppå den høye hesteryggen.

SUNNHET: Hest er en sunn fritidsaktivitet fordi den stimulerer til både psykisk og fysisk trening. I tillegg kan den virke forebyggende fordi den bygger opp kjernemusklaturen vår og gjør oss sterkere, og forskning viser faktisk at vi blir bedre utrustet psykisk av å holde på med hest.