header photo

STALL RAGGALITA

I balanse og bevegelse

Opplegg for barn

Med barn på stallen

Vi har desverre ikke opplegg i 2014.

 

På våre kurs vil hovedfokus være på trygghet med hest, og ikke hovedfokus på ridningen. Vi ser at dette er vel så viktig og fint for barna, både på mestringsbiten, og på dette med å konsentrere seg, nærheten til hestene og hvordan man forholder seg til dem fra bakken. 
Tilpasning av hesteaktiviteter tilknyttet de ulike alderstrinnene er viktig for oss, samt både barnas og foreldrenes egne ønsker.

Når vi bruker hest, bruker vi ofte alle innlæringskanalene: VI HØRER (auditivt), VI SER (visuelt), VI BEVEGER OSS (kinetisk) og VI BERØRER (taktilsk). Det gjør hest til en fin pedagogisk arena!
2-4 år:

For barn mellom 2-4 år er det viktigste å gjøre barna trygge på hesten. Opplegget vil da egentlig bestå av lite ridning, dvs. at øktene er korte (maks 15 minutt) og opplegget vil være lek-betont så langt det lar seg gjøre. Aktiviteter i denne aldersgruppen kan være stell og kos med hesten, mating av hestene, hoppe i høyet, turne litt på hesteryggen og på bakken, leke hest og rytter, korte opplevelsesturer i skog og mark, kjøretur med hest. Det vil alltid være fokus på sikkerhet med hest og at barna ferdes på en trygg måte på stallen og rundt hestene.

* Video med lek på ridebanen med barn fra 1-5 år i hestevogna!

Leonard på 2 år steller høvene til ponnien Caprino:

4-6 år:

I denne aldergruppen har barna en økende forståelse for ulike roller rundt seg, stalleiers rolle vs mammas rolle, og de kan lære en del hukommelsesstrategier. Fortsatt er trygghet og lek svært viktig, og konsentrasjonsevnen er ikke på topp. I denne alderen kan de være klar for å avansere litt med hestestell og håndtering og også lære litt på hesteryggen. Vi prøver å lage litt morsomme og varierte oppgaver med hesten. Slagord og huskeregler, og lek i forhold til stallutstyr er tingen! F.eks. føleboks, mating av hestene, stelle og kose med hestene, leke med flisa, balanseøvelser på f.eks. planker, gjøre turnøvelser på bakken og på hesteryggen, lære hvordan man holder en hest og leier hest, opplevelser i skog og mark på hest, ridetimer i stor grad inspirert av lek! Armer opp i luften under ridning, til sidene, ta på hestens ører eller ta på tærne og knærne er gøye leker.

*Video av jente på 4 år som rir alene på ponnigullet Sorenta. Kjempeflink!

6-12 år: 

Denne gruppen med større barn har som regel en bedre konsentrasjonsevne og de kan ta innover seg litt mer avanserte øvelser og aktiviteter. I denne aldersgruppen lærer vi ved hjelp av spørsmålsteknikk, og gir barna selv muligheten til å kjenne hva som er rett og galt for hesten - Hvordan hesten beveger seg (tredimensjonalt) og vi prøver å variere øvelsene slik at det oppleves som spennende og at det ikke blir spørsmål om å avansere før det er riktig og trygt. I denne aldersgruppen fokuserer vi på sits, hvordan vi sitter riktig (lodrett sits og sentrert ridning) og hvordan vi styrer hesten utifra dette, både på hesteryggen og fra bakken ved praktiske øvelser uten hest. Stell og respekt for hesten på bakkenivå er viktig for oss også i denne aldersgruppa.

 

2 glade 12-åringer sammen med føllet "Nobel"